Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 21:54 - Панонската легенда, българските архиепископи и лъжливата история на Българското покръстване
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 5211 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Проблемите, които пораждат колелото от противоречия в историята за Българското покръстване, днес са сериозно осъзнати от българската БАН-яджийска наука. Това е сериозно осъзнато, както от доайена на ханскотюрската теория В. Гюзелев, така и от плахо опитващите се историци от ранга на П. Павлов да закърпят положението и да осветлят поне празнините и противоречията в този историографски лабиринт. 
Тази година на връх честванията от 1150г. от Покръстването се разгоря, обаче един политически скандал, който отмести в страни проблемите за  историческите бели петна в Покръстването на България и българите.

Проблемните въпроси около Покръстването на българите са следните -
1. Липсва името на епископа покръстил българския княз Борис-Михаил в "тъмна доба" зад стените на "ханския" дворец;
2. Липсва името на първия български архиепископ , уж установено от късни сръбски и руски документи....
3. Не съществуват не само наративни, но и културни артефакти (освен няколко каменни надписи, които са с непълен текст и дописани от "професионални" историци - нито една икона , няма един празник установен от Константинополската църква за празнуване на византийските първоапостоли "покръстили"" езическа България, няма нито един български празник установил честване на деня на българското покръстване ...та дори готите-ариани са утвърдили дата на честване на техния велик покровител и покръстител  КонстантинII (Констанций) ...
дори няма , няма ... има само разхвърлени интерполирани от глупости по-големи за някакво шизофренично българско покръстване.

Според официалните източници пръв епископ на българите бил "приведения" от Константинопол  - архиепископ Йосиф -Стефан.
Георгиев, П. Личността на архиепископ Йосиф-Стефан. - В: Трудове на катедрите по История и Богословие, 2. Ш., 1998, 47-55
 
В случая дори до средата на XX в. е било прието, че архиепископа е Йосиф, но изведнъж изкача под плочките на банята един сръбски препис, който твърди, че всъщност архиепископа не се е казвал Йосиф и не е бил изпратен от Константинопол, а бил "приведен" навярно със златен синджир от цар Борис. Златарски не е работил със сръбския препис, а с преписа издаден от Хр. Лопарев, в който фигурира името на Йосиф.  Самия сръпски препис е въведен в научната историография от ак. И. Снегаров . Инвентора Снегаров е използван от болшевишката пропаганда и по други случаи, поради, което неслучайно е удостоен и с титлата академик. Но това, както и каламбурите на Златарски по проблема дали първия български архиепископ е бил "доведен", "приведен", изпратен или благословен от Константинопол  са просто каламбури и по-никакъв начин не ни помагат да разберем, какъв е действителния ход на събитията, а отново на много късно ниво чак 14-15 в. отново някой дописва, за да може през 19-20 в. друг да го "дообясни", замаже и скрие истината.

 Няма позитивен източник да доказва, че първия български архиепископ е бил Йосиф(Стефан) или е изпратен/доведен от Константинопол.

Позитивен източник си е печата на епископ Исайя Български, който е правен преди Неделя на Православието 842г.  и показва, че още по-времето на кан Крум или Омуртаг в България си е имало действаща християнска община, начело на която е стоял български епископ без да има нужда да е "приведен" или изпращан от еди кой си...

Когато  щракне резето с насрещни печати с епископ Исайя, архиепископ Георги срещу късни измислици в руски и српски преписи от хипотетични 14в. , които по конструкция , въобще и ортография отговарят за 16-17в. няма как да не се признае , че в България никога не е имало пръв архиепископ Йосиф/Стефан , който не е упоменат в никакъв наративен източник.
Б. Николова в своя труд за история на българската църква, тя се опитва да бъде по-интересна ,  поставяйки фиктивни титулатури, според нея още преди 878г. първия архиепископ -Йосиф  вече не е сред живите   - затова тя изобретява -  Георги I - Γеорги II  и т.н.Още един сериозен аргумент, че земите на днешна Унгария, а и не само те !!!,  са били под църковната юрисдикция на Българската архиепископия.

 Но като цяло удря на камък - Стефан и Йосиф просто са измислени литературни герои в късни манипулатвни притурки на српско-руската ""югославянска" книжнина. Истинския български пастир за когото са останали материални културни доказателства е Архиепископ Георги, на когото един от печатите  му е намерен в Залавар, сиреч Мосабург, където би трябвало да е още по-измисления литературен герой  " панонский кненз Коцел" - фортпоста на югославската световна мисия и принос към историята -  горките паписти и виенски научни работници, не са знаели, че един ден няма да намерят "славянска" , а Плиско- Преславска ханотюркска керамика .  Тъй де, издавените татаро-тюркски български войни по Сава и Драва не са разнасяли славянки за доказ , а разпространявали славата на Тангра с печати на неговия архиепископ Георги Български.С други думи - археологията категорично опровергава късната фалшива версия прокарана от "Панонската легенда", че в Панония имало "независими" югославски князе, които си мешали шапките с папата и Константинопол ...
Затова официалната историография, къде през зъби, споменава, че някои от "славянските" князе били васали на България.

 Но, за да достигне до тези исторически истини, не по принципа - "така на нас ни се иска",  трябва малко човек да има критично мислене и сериозен подход , а не да преписва глупости за "тайните" проходи-тоалетни на Преслав и  тайни криптограми на "татарските" тюрко-бугари от "во Африка".




image
image

Оловен печат на „Георги – чернец и синкел български”   Печат на Георги, архиепископ на България

Георги е бил първоначално синкел1, а навярно след 870г. бил възведен в сан архиепископ2. Той възстановил епископския сан на евнухът Сергий, който бил "славянин" - т.е. роб и затова не е можел да заема епископска катедра. Причината е неравностойния статус, а не биологичното му състояние -  на евнуси не е забранено да заемат църковни длъжности, освен, ако не са се самоскопили . Папа Йоан VІІІ (872-882г.) изпратил писмо до  княз Борис-Михаил І, в което протестирал срещу това действие на българския архиепископ. Въпреки, че този диоцез е принадлежал към Рим, обаче  българския цар и архиепископ са си запазили правото на вземане на самостоятелни решения и обструкциите на папата не са се увенчали с успех.

 

                БЕЛЕЖКИ:

1.        Синкелът е висша църковна длъжност, помощник на архиепископа. Запазени са печати на „Георги-чернец и синкел на българите”. Тъй като датирането на печатите на архиепископ Георги и синкела Георги ти отнася към ІХв., най-вероятно става дума за едно и също лице.

2.        Освен на запазените печати, поименно е споменат в датиран документ - в писмото на папа Йоан VІІІ от 16.04.878г. Папата го нарича само епископ, което е предизвикало доста спорове около личността му. Но след намирането на оловните печати на архиепископ Георги се приема, че става дума за предстоятелят на БПЦ.


Темата своевременно ще бъде допълвана - дори имам идея да бъде сериозно развита в една критично издържана с посочена литература и извори студия.



Гласувай:
8



1. bezistena - Прекрасна и категорична академ...
21.05.2015 00:28
Прекрасна и категорична академическа логически издържана и верна монография, която е високо зикуратно стъпало на подстъпите към върха на пирамидата на истинската Свещена Българска история,чийто връх е вече близо!
Разбира се,че никакво Исусово покръстване не се е състояло тогава!
Тагава е извършен вероломен и родоубийствен акт на въоръжен кървав преврат на изчадието Борис от клан на Дуло,в съзаклятие на византийците(изродени Български династи от Дуло,потомствената династия на Исус и Мария Магдалена) срещу законната власт на Българския Първожрец(Кан) и Цар Константин Кирил Философ,който е чист и свят Исусов потомък по линията на Техния Първороден син Павел(Цар Авитохол и всички римски=Български императори от Тит Флавий Веспасиан до Диоклециан включително),и чието учение и светоглед е чистото и свята езичество–Учението за Любовта,Братството и Мира–упражнявани в живото в цялото Българско царство!
Превратаджията Борис извършва избиване на святите и праведни Български първенци от жреческото Исусово родословие до девето коляно и техните верни последователи–акт и процес,тъждествен не на Покръстване,а на Откръстване–избиване на всички Святи и чисти Исусови потомци и последователи,без и да ги питат отказват ли се или не от езическата си вяра=паознание и живот с Исус и Богородица=Мария Магдалена,защото те никога не са се отказвали и не биха се отказали от Тях,а приемат със саможертва смъртта,преминавайки веднага в реалните редици на Светиите–великомъченици,съставяйки небесното реално Светейшо воънство и йерархия!

Затова народната памет не е съхранила нито един признак на почит на Борис или на кървавия Българоубийствен акт,формулиран и представян след повече от 7 века от манипулаторите и фалшификаторите на Българката=Световната история като културно–цивилизационния акт ПОКРЪСТВАНЕ!

Покръстването от Борис е юдов злодейски акт за унищожение на Исусово–Марииният свят ген и верните им последователи!

Бъди благословен,Приятелю и Българино!
цитирай
2. kbalenciaga - Мда, има много неясноти в това "Покръстване" на българите
21.05.2015 14:45

Много лъжи, измами...Табута...
Фактически Борис I е дядо на двама от най-видните българи в цялата история на страната.
Единия е Иван Рилски, който е бил силна личност и бил много по подходящ за цар от Петър, но вероятно заради зверствата на дядо си, е станал това което е бил.
Другия внук на Борис I е Боян мага, който също е бил много силна личност.
Даже за кратко е бил нещо като цар за българите.
И в действителност той е бил големия водач на богомилите, а не поп Богомил.

Въпроса е, че след това "Покръстване", след избиването елита на българската нация започва упадъка на българския народ като цяло.
И това в името на една религия християнската.

И тук идва интересното, след около 11 века точно след като българската нация стъпва на крака, след освобождението на България от Османско владичество, и има свой елит.
Отново в името на една религия, този път комунистическата, пак е избит цвета на нацията.

И не е чудно че днес, най-големите комуняги са и най-големите спомоществователи на българската църква и на християнството!




цитирай
3. vitalian4v - точно
31.07.2015 17:47
Точно и ясно,само ще си позволя да добавя - Михаил е владетеля на Илирийска България по това време,няма Борис,той е по-ранен и вероятно се преплита в някоя легенда за да се създаде мит за Михаил-Борис,по това време в Плиска управлява Владимир,Крумов потомък.
Поздрави и лек ден ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1078734
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930