Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2009 09:21 - Късносредновековна църква "Света Богородица" - с.Долна Диканя, община Радомир, област Перник (ХVІ-ХVІІ век)
Автор: bartol Категория: Туризъм   
Прочетен: 10351 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 19.11.2009 14:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Света Богородица“ е късносредновековна българска православна църква в село Долна Диканя, община Радомир, област Перник.

image

Долна Диканя се намира на шосе Е-79 София - Кулата. Ако пътувате в посока Кулата и минавате през селото,  от ляво на шосето,  се вижда малък параклис - "Св.Николай Чудотворец", изграден през последните години. Завивате от главния път наляво, така че параклиса да остане от дясната Ви страна и след около 100-200 метра свивате  надясно по черен път който пресича малка река и поемате към обрасло с борова гора възвишение. Там е църквата. Много от местните жители не я знаят - питайте за селските гробища и ще стигнете до нея защото "Света Богородица", както повечето късносредновековни църкви от този период е гробищна църква. На входа на гробищата Ви посреща нова прясно ремонтирана и белосана постройка.  Не се отчайвайте - това е новата пристройка-богопростница, а самата църква е зад нея - иззидана от камък и хоросан и покрита с напукани стари плочи. В богопростницата е светло, но в самата църква няма осветление и е тъмно като в рог. Зад разнебитения дървен иконостас  обаче са запазени на източната стена няколко повредени фрески. Ако си падате по такива неща - спрете и разгледайте, и няма да съжаляввате.

image

1. Местоположение, история, архитектурни и художествени особености.


Църквата се намира в гробищата на село Долна Диканя, на възвишението над левия бряг на река Блато (Суха река, Арка).   Еднокорабна, едноапсидна псевдотриконхална сграда с размери около 4,25 Х 6,5 м. Изградена е през XVI-XVII век от  камъни и тухли, споени с бял хоросан. Църквата се осветява от три малки амбразурни прозорчета, по едно във трите конхи. Корабът е с полуцилиндричен каменен свод, покрит с каменни плочи. Конхите също са покрити с каменни плочи. От западната страна на църквата, в по ново време, е изградена обширна галерия – богопростница.


image
Фрагменти от стенописи има само на източната олтарна стена. Стенописната декорация е подчинена на средновековната канонична схема. Запазени са, макар и тежко повредени Богородица Ширшая небе в апсидата, от двете и страни : Архангел Гавраил и Богородица от Благовещение. Между тях – Убрус и от двете му страни – медальони на светци. Над Благовещение е сцената Възнесение Христово с медальон с образа на Христос. По останалите стени липсват стенописи, като е възможно те въобще да не са били изписвани.

image
Богородица Ширшая небес

image
Убрус

image

image

Фреските от гробищната църква „Света Богородица” носят стиловите белези на късносредновековната стенопис от XVI-XVII век и бележат края на монументалната българска средновековна стенопис.

image
Възнесение Господне

Църквата е сравнително добре запазена, но се нуждае от спешни възстановителни работи. Част от каменните плочи на покрива и конхите са изпочупени, частично е изронена и хоросановата спойка между каменните блокове.

image
Св.Богородица

image
Архангел Гавраил

2. Литература.

* Митова-Джонова, Димитрона - Археологическите паметници в Пернишки окръг, София, 1983 г., с.68




Гласувай:
4



1. анонимен - фантастично
19.11.2009 10:11
ще отида да я видя.Благодаря.
цитирай
2. анонимен - Не съм знаела,
19.11.2009 13:11
че в Долна Диканя има такава църква. А съм минавала стотици пъти от там! При първа възможност ще ида да я видя. Не разбрах дали е обявена за паметник на културата, дали се пази и има ли нужда от реставрация.
цитирай
3. bartol - Паметник на културата ?
19.11.2009 14:52
В списъка на паметниците на културата от национално значение за област Перник я няма. Може би е паметник от местно значение, но не успях да открия информация.
Не се пази - в смисъл не се охранява - гробищна църква е, но когато я посетих беше отключена.
Има нужда от реставрация - каменните покривни плочи на места са паднали и в църквата прониква влага, стенописите са в лошо състояние и според мен никога не са реставрирани.
цитирай
4. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
02.01.2010 21:50
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

с обич джулия бел
цитирай
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031