Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2014 14:18 - За значението на името Чингиз хан. Етнокултурни различия на думата джингиз.
Автор: apologetic Категория: Хоби   
Прочетен: 4948 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.03.2015 23:29


Някои северни части на България от Второто Българско царство са били част от ордите на монголите на Чингиз хан през 1279, далеч преди падането на държавата под османско иго.
Особен интерес предизвиква името на най-великия пълководец за всички време, успял да въведе меритокрацията - управлението на най-способните и талантливите за успешното завземане на големи територии от Азия до Европа.
Тезата за произхода на името на Чингиз хан, изложена единствено тук на страниците на тази статия, ще бъде биографично доказана с факти от живота на въпросната историческа личност.
Названието Чингиз произлиза от думата джингиз - серт, лют човек, който лесно се пали и разлютява и разгневява и разпалва кавга.
Доказателство за точно този характер на персонажа се крие в неговото детство.  По време лов и при спор за разпределяне на плячката от времето на неговото детство Чингиз (Темуджин) убива убива брат си Бехтер, но въпреки строгите упреци на майка си никога не изказва съжаление за това. Друго солидно доказателство за свадливия характер на хана е воденето на многобройни войни и конфликти.

Етнокултурни различия в славянското и азиатското третиране на думата джингиз
Докато в българската народна основа думата джингиз се употребява главно и основно за свадлива жена, то в Азия думата е епитет за мъж. Тази етнокултурна и полова разлика се дължи на социалното и религиозно положение, което заемат жените в двата различни социума. Българката има важно и неотстъпно място в семейния социум, носещ отговорност за възпитанието на децата и тяхното израстване. Самата тя се ползва с изравнените права на мъжа, заради внушения религиозен модел на равенство от християнството. В Азия  жените по религиозен модел са длъжни да оказват пълно подчинение на мъжа. Ето защо думата джингиз не може да бъде употребена за жени в азиатски общества.
Думата джингиз произлиза от думата джин -зъл дух. Така думата джингиз означава "подобен на зъл дух". На български неин диалектен еквивалент джангазе - лош, свадлив и глезен човек. Оттук и фамилията Джангазови. Автор: Д. Георгиев-Даков
Мисъл с принос към доказателствата за тежкия и неумолим характер на владетеля:
"Аз съм Божието наказание! Ако ти не беше извършил огромни злини, Бог нямаше да стовари върху теб наказание като мен!".
Чингиз хан е основателят на Монголската империя (XIII век), най-голямата държава в света.
  • Най-великото удоволствие е да превъзмогнеш враговете си и да ги преследваш преди те теб, да обсадиш богатството им и да оставиш любимите им хора да се къпят в сълзи.
  • Насилието никога не решава нищо.
  • С Божията помощ извоювах огромна империя за вас, но животът ми бе твърде кратък, за да завладея света. Тази задача оставям на вас — казва на синовете си, преди да умре


image image
















Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apologetic
Категория: Хоби
Прочетен: 2702483
Постинги: 870
Коментари: 751
Гласове: 3730
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031